Hogyan hat a cukor a fogainkra?
A szájában lévő baktériumok némelyike hasznos és segíti az emésztést. Más baktériumok viszont károsak és a cukros ételekből, szénhidrátból táplálkoznak. Idővel fogkő kialakulását is okozhatják, hogy ha nincsenek a fogak megfelelően tisztítva. Később ez csak még több problémát okozhat és akár fogszuvasodáshoz vagy fogvesztéshez is vezethet.
A szájban található két kártékony baktériumtípus, a Streptococcus mutans és a Streptococcus sobrinus. Mindkét típusú baktérium cukorral táplálkozik, és lepedéket képez a fogakon, amely az a ragadós anyag, amelyet a fogorvosok tisztítanak a fogakról egy rutinszerű látogatás során. Fogkő eltávolítást Budapesten is több helyen végeznek, érdemes rendszeresen járni ilyen kezelésre. Mivel ha ez a lepedék rajta marad a fogain és nem mossa le a fogmosás vagy a nyál, akkor végül savassá válik, és károsítja a fogak zománcát.
A cukor vonzza a rossz baktériumokat
A zománcevő savak létrehozása mellett a cukor vonzza az apró baktériumokat, amelyek ínygyulladást és ínybetegséget okoznak. Ezek a betegségek azt okozhatják, hogy az íny elhúzódhat a fogaktól, és elpusztíthatja a védőszöveteket, amelyek a fogakat a helyükön tartják.
A cukor hatása a fogakra
A cukor több ételben van, mint gondolnánk. Vannak természetes cukorforrások, például gyümölcsök, zöldségek és a méz. De ha olyan általános harapnivalókat fogyasztunk, mint a chips és a sütemények, azokban is megtalálható a cukor. A nagy mennyiségű feldolgozott fehér cukrot tartalmazó élelmiszerek különösen károsak, mert ezek az ételek ragadós maradványokat hagynak a fogakon, amely túl erősek ahhoz, hogy a nyál lemossa. Ezektől a maradékoktól fogmosással, fogselyemezéssel, szájápolással és fogászati tisztításokkal szabadulhatunk meg.
Bár minden cukorfogyasztás során mérsékelten kell eljárni, a magas cukortartalmú ételek gyakori nassolása növeli azt az időt, ameddig a fogak ki vannak téve ezeknek a savaknak az oldó hatásának. Ez fogszuvasodást okozhat.
Tippek a cukor fogaira gyakorolt hatásának csökkentéséhez
Bár lehet, hogy lehetetlen egyszerre kivenni az összes cukrot tartalmazó élelmiszert az étrendből, azért néhány tipp követése segít csökkenteni a fogak károsodását.
- Korlátozza a cukor fogyasztását, beleértve az üdítőitalokat és az energiaitalokat is
- Igyon több vizet és evés után öblítse ki a száját
- Mosson fogat cukros ételek fogyasztása után
- Ne egyen ragadós, cukros ételeket
- Csökkentse a szénhidrát fogyasztását, mivel ezek cukorrá válnak a szájában
- Használjon fluorid tartalmú fogkrémet, amely segíti a zománcot
- Használjon rendszeresen fogselyemet, hogy eltávolítsa a lepedéket és csökkentse a fogak közötti baktériumokat
A feldolgozott vagy finomított cukor, mint például a cukorkák, fagylalt, burgonya chips, előre csomagolt harapnivalók és szódát is érdemes kerülni, mivel ezek a legkárosabbak.
Ehelyett próbáljon meg több rostot és fehérjét tartalmazó ételt fogyasztani, például diót, sajtot és leveles zöldet az erős fogak elősegítése érdekében. Ezenkívül az olyan zöldségek, mint a sárgarépa és a zeller még jobbak a fogak számára, mivel természetesen eltávolítják a lepedéket és a baktériumokat a fogak felületéről. A sok víz fogyasztása étkezés után elősegíti a nyáltermelést és megtisztítja a száját a baktériumoktól és az élelmiszer maradékoktól.