Fájdalmak kezelése

Főoldal > Fa struktrúrájú kategorizálás > Fájdalom

Fájdalom

Fájdalom és fájdalomkezelés – A fájdalom típusai


A fájdalomnak 2 fő típusa van:


Akut fájdalom – normális válasz egy sérülésre vagy egészségügyi állapotra. Hirtelen kezdődik és általában rövid életű.
Krónikus fájdalom – a gyógyulásra várt időn túl folytatódik. Általában 3 hónapnál tovább tart.


A fájdalom a tompa fájdalomtól az éles szúrásig bármi lehet, és az enyhétől a szélsőségesig terjedhet. Fájdalmat érezhet egy testrészében, vagy széles körben elterjedt.

 

Fájdalomkezelési stratégiák


A tanulmányok azt sugallják, hogy egy személy érzelmi jóléte befolyásolhatja a fájdalom megtapasztalását. Az ok megértése és a fájdalom kezelésének hatékony módjainak megtanulása javíthatja életminőségét. A legfontosabb fájdalomcsillapító stratégiák a következők:


•    fájdalomcsillapítók
•    fizikai terápiák (például meleg vagy hideg pakolások, masszázs, hidroterápia és testmozgás)
•    pszichológiai terápiák (például kognitív viselkedésterápia, relaxációs technikák és meditáció)
•    elme és test technikák (például akupunktúra)
•    közösségi támogató csoportok.

 


A fájdalom okai


A felnőttek fájdalmának leggyakoribb okai a következők:
•    sérülés
•    egészségügyi állapotok (például rák, ízületi gyulladás és hátproblémák)
•    sebészet.

 

Hogyan hat a fájdalom a testre


A fájdalom egy összetett védőmechanizmus. Az evolúció elengedhetetlen része, amely megvédi a testet a veszélyektől és a károktól.
A szervezetben vannak fájdalomreceptorok, amelyek két fő idegtípushoz kapcsolódnak, amelyek észlelik a veszélyt. Az egyik idegtípus gyorsan továbbítja az üzeneteket, ami éles, hirtelen fájdalmat okoz. A másik lassan továbbítja az üzeneteket, és tompa, lüktető fájdalmat okoz.
A test egyes részein több fájdalomreceptor található, mint másokon. Például a bőrnek sok receptora van, így könnyű megmondani a fájdalom pontos helyét és típusát. Sokkal kevesebb receptor található a bélben, így nehezebb meghatározni a gyomorfájás pontos helyét.
Ha a bőrben lévő fájdalomreceptorok működésbe lépnek valami veszélyes (például valami forró vagy éles) érintésével, ezek az idegek riasztást küldenek a gerincvelőnek, majd az agynak az úgynevezett talamusznak.
Néha a gerincvelő azonnali jelet küld vissza az izmoknak, hogy összehúzódjanak. Ez elmozdítja az érintett testrészt a veszély vagy sérülés forrásától.
Ez egy reflex reakció, amely megakadályozza a további károsodást. Ez azelőtt történik, hogy fájdalmat érezne.
Amint a „figyelmeztető!” üzenet eljut a talamuszhoz, rendezi az idegek által küldött információkat, figyelembe véve az Ön korábbi tapasztalatait, hiedelmeit, elvárásait, kultúráját és társadalmi normáit. Ez megmagyarázza, hogy az emberek miért nagyon eltérően reagálnak a fájdalomra.
A thalamus ezután továbbítja az információt az agy más részeihez, amelyek a fizikai reakciókhoz, a gondolatokhoz és az érzelmekhez kapcsolódnak. Ilyenkor fájdalmat érezhet, és azt gondolhatja: „Fáj! Mi volt az?’, és bosszúsnak érzi magát. A thalamus szintén hozzájárul a hangulathoz és az izgalomhoz, ami segít megmagyarázni, hogy a fájdalom értelmezése miért függ részben az Ön lelkiállapotától.

 


Fájdalomkezelés gyógyszerek nélkül

 

Számos nem gyógyszeres kezelés áll rendelkezésre a fájdalom kezelésében. A kezelések és terápiák kombinációja gyakran hatékonyabb, mint egyetlen.

Néhány nem gyógyszeres lehetőség a következőket tartalmazza:

Hideg vagy meleg – közvetlenül a sérülés után használjon jégcsomagokat a duzzanat csökkentése érdekében. A hőpakolások jobbak a krónikus izom- vagy ízületi sérülések enyhítésére.
A fizikai terápiák – mint például a séta, nyújtás, erősítő vagy aerob gyakorlatok – segíthetnek csökkenteni a fájdalmat, megőrizni a mozgást és javítani a hangulatot. Előfordulhat, hogy nagyon lassan kell növelnie a gyakorlatot, hogy elkerülje a túlzásba vitt terhelést.
Masszázs – ez egy másik fizikoterápia; jobban megfelel a lágyrész sérülésekre, és kerülni kell, ha a fájdalom az ízületekben van. Néhány bizonyíték arra utal, hogy a masszázs segíthet a fájdalom kezelésében, de nem ajánlott hosszú távú terápiaként.
Relaxációs és stresszkezelési technikák – beleértve a meditációt és a jógát.
Kognitív viselkedésterápia (CBT) – a pszichológiai terápia ezen formája segíthet abban, hogy megtanulja megváltoztatni a gondolkodásmódját, valamint azt, hogy hogyan érzi magát és hogyan viselkedik a fájdalommal kapcsolatban. Ez egy értékes stratégia a krónikus fájdalom önálló kezelésének megtanulásához.
Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik összetevője. Az akupunktúra során vékony tűket szúrnak be a bőr meghatározott pontjaiba. Célja, hogy helyreállítsa az egyensúlyt a szervezetben, és gyógyulásra ösztönözze a természetes fájdalomcsillapító vegyületek (endorfinok) felszabadulását. Vannak, akik úgy találják, hogy az akupunktúra csökkenti fájdalmaik súlyosságát, és lehetővé teszi számukra a funkció fenntartását. Az akupunktúra fájdalomcsillapításban való hatékonyságáról szóló tanulmányok azonban nem meggyőzőek.
Transzkután elektromos idegstimuláció (TENS) terápia – az alacsony feszültségű elektromos áramok áthaladnak a bőrön elektródákon keresztül, ami fájdalomcsillapító reakciót vált ki a szervezetből. Nincs elegendő publikált bizonyíték a TENS egyes krónikus fájdalommal járó állapotok kezelésére történő alkalmazásának alátámasztására. Néhány krónikus fájdalomban szenvedő, más kezelésre nem reagáló ember azonban előnyt jelenthet.


Tudj meg többet a fájdalomról és a fájdalomkezelésről az Orvoskell.hu portálon!
 

foghúzás fájdalom

1970/01/01 - ZH

5 Hatékony házi módszer, hogy csillapítsuk a foghúzás utáni fájdalmat

A foghúzás egy kellemetlen és fájdalmas eljárás lehet, amely után számos embernek meg kell küzdenie. De hogyan csillapítható ez az őrült fájdalom, anélkül, hogy folyamatosan fájdalomcsillapítókon élnénk?
Krónikus hátfájás

1970/01/01 - NA

7 módszer a krónikus hátfájás kezelésére műtét nélkül

A hátfájás akkor tekinthető krónikusnak, ha három hónapig vagy tovább tart. Eltűnik majd újra megjeleni, gyakran átmeneti enyhülést hozva. A krónikus hátfájás kezelése különösen nehéz lehet, ha nem ismerjük az okát. Andrew Nava- aki egy...
Hogyan hat szervezetünkre a sírás? - a meglepő igazság

1970/01/01 - Máté Lilla

Milyen hatással van szervezetünkre a sírás?

A sírás egy teljesen természetes, emberi folyamat, melyet különböző körülmények között jelentkezhet. Amikor sírva nevetünk, amikor gyászolunk, amikor elönt a minket a boldogság, vagy amikor egy romantikus filmet nézünk. De valóban jót...
Mikor kell aggódnunk a hátfájás miatt?

1970/01/01 - Máté Lilla

Mikor kell aggódnunk a hátfájás miatt?

Ötből négy ember tapasztal erős háti fájdalmat élete során, leggyakrabban a hát alsó szakaszán (ágyéki területen) vagy a nyaki részen.   Még erős fájdalom esetén is, 90% az esélye, hogy a tünet hat héten belül elmúlik, vagy...
« 1 »

Betegség tünetek

Legfrissebb cikkek


5+1 dolog, amit nem tudtál eddig a fogimplantátumról
A fogimplantátumok az orvosi technológia egyik legnagyszerűbb áldása azok számára, akik elveszítették fogukat. A modern fogászati implantátumok képesek helyreállítani a fogak funkcionalitását és esztétikáját, lehetővé téve a páciensek számára, hogy újra magabiztosan mosolyoghassanak. Azonban még azok számára is, akik tisztában vannak ezzel a kezelési lehetőséggel, számos érdekesség és kevésbé ismert tény húzódik meg a felszín alatt. Íme 5+1 dolog, amit lehet, hogy még nem tudtál a fogimplantátumokról.
4 stratégia orvosok számára az online jelenlét megkezdéséhez
Sok orvos csodálkozik azon, hogy miért olyan kulcsfontosságú a digitális marketing a munkájukban. Ha hatékony digitális marketingstratégiát használsz egészségügyi vállalkozásod számára, a leendő betegek könnyeben megtalálnak és nagyobb eséllyel választják a te rendelődet a környékeden működő versenytársakkal szemben, Minden új beteg, aki hozzád jelentkezik be, növeli nyereségedet és praxisod sikerét.
6 tipp az egészséges fogak és íny érdekében
A száj egészségének védelmének legjobb módja a helyes szokások rutinná alakítása, például a napi kétszeri fogmosás és hathavonta a fogorvos felkeresése.  A legegészségesebb mosolyú betegek azok, akik megértik a megelőző fogászat értékét. Soha nem késő elkezdeni kézbe venni szájüregi egészséget, ezért ajánljuk 5 legjobb tippünket az egészséges fogak és íny megőrzéséhez.
Az egészséged nem várhat!

Az egészség mindennél többet ér! Szakmai cikkekkel, hírekkel és újdonságokkal segítünk hosszú időn át megőrizni, vagy végre újra visszaszerezni kicsattanó egészségedet! 

Egészségmegőrzés, diagnosztika, megoldások

Különféle tüneteket tapasztalsz, és szeretnéd tudni, hogy pontosan mire utalnak? Szeretnél több energiát belefektetni egészséged megőrzésébe? Úgy érzed, itt az idő, hogy változtass, és az egészséges életmód útjára lépj? Szeretnéd megfelelően kezelni a betegséged? A legjobb helyen jársz, cikkeinkkel éppen ezekben segítünk!

Fogyás, diéta, életmódváltás, egy új élet

Tudj meg minden az egészséged megőrzéséről, maradj fitt és energikus! Cikkeink között ehhez mindent megtalálsz! Légy naprakész, ismerkedj meg a legújabb trendekkel, a különböző diétákkal, ismerj meg színes, izgalmas, egészséges recepteket!

Ha orvos kell...

Legyen szó allergiáról, fájdalomról, stresszről vagy valamilyen betegségról, weboldalunkon bővebben tájékozódhatsz, hogy segítsünk megőrizni egészségedet napról-napra! Weboldalunkat azért hoztuk létre, hogy a lehető leggyorsabb és legjobb megoldást kínáljuk számodra! Egészség kalauz, hogy ha orvos kell….

Kitekintő

Gyermekeknek, felnőtteknek és időseknek is segítünk! Izgalmas szakmai cikkeink és gyakorlati tanácsaink között biztosan megtalálod a kérdésedre a választ, a problémádra a megoldást. Ne hagyd elveszni az egészséged!