Kihúzzam vagy ne a gyermek tejfogát?

Főoldal > Laza tejfog: Szükséges-e kihúzni a gyermek mozgó fogát?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Laza tejfog: Szükséges-e kihúzni a gyermek mozgó fogát?


2020/08/01
SzSz

A gyermekeknél gyorsan eljön a fogváltás. Sokan kihúzzák a gyerek laza tejofogát, azonban van, aki hagyja magától kiesni. Melyik a jó megoldás? Erről lesz szó!

Kihúzzam vagy ne a gyermek tejfogát?

Amikor a lányom 5 éves lett, 6 órakor felébresztett, és bejelentette, hogy mozog a foga. Ettől a pillanattól kezdve az ujjai folyamatosan a szájába voltak, és próbálta kihúzni a helyéről. Mint mindannyian tudjuk, a gyerekek nem túl türelmesek, és azonnal meg akarnak szabadulni a mozgó fog okozta kellemetlen érzéstől. Néha a mozgó fog kiesése azonban akár egy hónapig is eltarthat. Éppen ezért felmerülhet a kérdés, hogy szükséges-e a mozgó tejfogat kihúzni vagy sem.

 Nem kell erőltetni

A fogorvosok szerint sok esetben, ha a fog még csak éppen megmozdult nem szabad kihúzni, hiszen a szövet károsodhat. A mozgó tejfog piszkálása a nyelvvel teljesen rendben van, hiszen ezzel csak folyamatosan lazíthatunk a szöveteken, azonban a folyamatos kézzel való húzogatás nem jó ötlet, különösen akkor, ha a kezünk koszos. Ha a gyerek is koszos kézzel nyúlkál a szájába és az éppen meglehetősen friss ínybe könnyen bejuthatnak a különböző baktériumok, amelyek akár az íny gyulladását okozhatják. Ez nagy fájdalommal járhat a gyermek esetén, illetve gyakori az ínyvérzés és fogérzékenység. 

 

Mikor ajánlott kihúzni a tejfogat?

Ha már a fog alig ragaszkodik az ínyhez, abban esetben bátran ösztönözhetjük a gyermeket arra, hogy kihúzza mozgó tejfogát. Ha csak tényleg egy szálon lóg, abban az esetben jobban zavarhatja a gyermeket az evés és a beszéd során a mozgó fog. Ilyenkor bátran bíztassuk, hogy saját magának szedje ki. Lehet, hogy magának nem meri, akkor ajánljuk fel, hogy szívesen segítünk, viszont próbáljuk meg közben mindenképp megnyugtatni, hogy egyáltalán nem fog fájni. Nincs szükség semmilyen ajtó becsukási trükkre, csak egyetlen határozott mozdulatra. 

 

De hogyan húzzuk ki a gyermek fogát? 

  1. Mossunk kezet.
  2. Fogjuk meg a fogat egy szövettel vagy valamilyen gézzel.
  3. Húzzuk ki a fogat egy határozott mozdulattal.
  4. A vérzés megakadályozása érdekében végezzünk némi nyomást egy tiszta gézpárnára.
  5. Normális, ha egy felnőtt fog már kibújt az íny alól a tejfog alatti részen. 
  6. Fog​​tündér - Helyezzük a gyermekét fogait egy kis tasakba, hogy a „fogtündér” könnyen összegyűjtse a párnája alól. :) 
  7. Ha gyermekének fájdalma van, vagy csak szeretne megbizonyosodni arról, hogy a gyermek fogai rendben vannak, látogassa meg fogorvosát. 

 

Ha pedig tapasztalt fogorvosra van szükség, ahol a kezelések teljesen fájdalommentesek, akkor keresse fel a Rosental Fogászati Központját és kérjen időpontot az alábbi linkre kattintva: fájdalommentes fogászat Budapest!Legfrissebb cikkek


6 tipp az egészséges fogak és íny érdekében
A száj egészségének védelmének legjobb módja a helyes szokások rutinná alakítása, például a napi kétszeri fogmosás és hathavonta a fogorvos felkeresése.  A legegészségesebb mosolyú betegek azok, akik megértik a megelőző fogászat értékét. Soha nem késő elkezdeni kézbe venni szájüregi egészséget, ezért ajánljuk 5 legjobb tippünket az egészséges fogak és íny megőrzéséhez.
Valóban szükségünk van multivitaminokra? A meglepő igazság
A vitaminok szervezetünk számára elengedhetetlenek. Ebből a cikkből megtudhatja, mikor és milyen vitaminokat szedjen, illetve felfedjük a legnagyobb tévhiteket a multivitaminokkal kapcspolatban.
Gyakori okok amiért kialakulhat az ínybetegség és még te sem hallottál róla
A legtöbb esetben a plakk (lepedék) az elsődleges ok, azonban számos egyéb oka is van az ínyfertőzésnek, amelyekről esetleg nem tudsz. Íme a fogínybetegségek hét gyakori oka, valamint tippek az ínyfertőzések megelőzésére:
Az egészséged nem várhat!

Az egészség mindennél többet ér! Szakmai cikkekkel, hírekkel és újdonságokkal segítünk hosszú időn át megőrizni, vagy végre újra visszaszerezni kicsattanó egészségedet! 

Egészségmegőrzés, diagnosztika, megoldások

Különféle tüneteket tapasztalsz, és szeretnéd tudni, hogy pontosan mire utalnak? Szeretnél több energiát belefektetni egészséged megőrzésébe? Úgy érzed, itt az idő, hogy változtass, és az egészséges életmód útjára lépj? Szeretnéd megfelelően kezelni a betegséged? A legjobb helyen jársz, cikkeinkkel éppen ezekben segítünk!

Fogyás, diéta, életmódváltás, egy új élet

Tudj meg minden az egészséged megőrzéséről, maradj fitt és energikus! Cikkeink között ehhez mindent megtalálsz! Légy naprakész, ismerkedj meg a legújabb trendekkel, a különböző diétákkal, ismerj meg színes, izgalmas, egészséges recepteket!

Ha orvos kell...

Legyen szó allergiáról, fájdalomról, stresszről vagy valamilyen betegségról, weboldalunkon bővebben tájékozódhatsz, hogy segítsünk megőrizni egészségedet napról-napra! Weboldalunkat azért hoztuk létre, hogy a lehető leggyorsabb és legjobb megoldást kínáljuk számodra! Egészség kalauz, hogy ha orvos kell….

Kitekintő

Gyermekeknek, felnőtteknek és időseknek is segítünk! Izgalmas szakmai cikkeink és gyakorlati tanácsaink között biztosan megtalálod a kérdésedre a választ, a problémádra a megoldást. Ne hagyd elveszni az egészséged!