Táplálkozásunk jelentősen befolyásolja a fogak felületi egészségét és fogainak általános egészségi állapotát. Szerencsére a mérsékelt kávéfogyasztás valójában pozitív hatással van a fogászati egészségre: a tanulmányok azt mutatják, hogy adalékanyagok nélküli kávé 98% -kal segít megakadályozni a fogszuvasodást okozó baktériumok tapadását.
Mit csinál a kávé a fogakkal?
A kávé egészségügyi veszélyeiről szóló közelmúltbeli viták ellenére, valójában pozitív hatással van a testi és fogászati egészségre. A kávét általában pörkölt verzióban fogyasztják, majd akár otthon, akár a kávézóban fogyasztjuk - a pörkölt kávé előnyös a fogak egészségére nézve. A közepesen pörkölt kávé rendelkezik a legnagyobb antioxidáns-tartalommal, aminek antibakteriális hatása segít megakadályozni, a Streptococcus mutans baktériumoknak, hogy fogszuvasodást okozzanak a fogakon. A pörkölés során a kávéban képződő vegyületek segítenek ebben, amelyek másképp nem képződnek, - például melanoidinek, polimerek - amelyek magas hőmérsékleten képződnek az ételekben. Azok az emberek, akik rendszeresen kávét isznak, az antibakteriális tulajdonságok miatt kevesebb fogkővel rendelkeznek, ezáltal pedig fogaik is fehérebbel. De ezen előnyök mellett természetesen van néhány dolog, amire figyelni kell a kávéfogyasztás során.
Hogyan lehet kihasználni a kávé előnyeit?
Annak ellenére, hogy a kávéfogyasztók általában fehérebb fogakkal rendelkeznek, a kávéfogyasztás a fogak elszíneződését is okozhatja. A kávéban lévő tanninok ragaszkodhatnak a fogakhoz, amely kissé elszínezi felületüket, hasonlóan más festőanyagokhoz, mint például a bor vagy kóla.
A fogkrém-adalékanyagok, például a d-limonén nem befolyásolják a fogak elszíneződését, de a fogfehérítés kozmetikai eljárásai lehetővé teszik a festett ételek fogyasztását a kapott folt nélkül. Az elszíneződési aggodalmak ellenére a kávét az antioxidáns és antibakteriális tulajdonságok fenntartása érdekében a legjobb adalékanyagok nélkül fogyasztani. A tej önmagában nem befolyásolja a kávé antibakteriális és antioxidáns tulajdonságait, de cukorral vagy mesterséges édesítőszerekkel kombinálva ezeket a tulajdonságokat minimalizálják. A cukor vagy édesítőszer a kávé előnyeit csökkentik és növelik a fogszuvasodás lehetőségét.
Ha pedig szeretnénk tenni a fogszuvasodás ellen, akkor érdemes elolvasni az alábbi cikket a Lévai Dental Fogászatának fogorvosainak szakmai tippjeivel: fogszuvasodás ellen!
A rendszeres kávéfogyasztás valóban jót tesz fogainknak! Noha fennáll az elszíneződés kockázata, ha egy csésze kávét fogyasztunk naponta, az nem nagy probléma. Mint minden, a kávét is mérsékelten kell fogyasztani, de naponta néhány csésze jót fog tenni a fogaidnak is.