Miért félünk a fogorvostól?

Főoldal > Miért félünk a fogorvostól?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Miért félünk a fogorvostól?


2021/03/01
Puskás Rékka

Az emberek egy jelentős része szorongást, vagy akár egyenesen rettegést érez a fogászat kapcsán. De vajon miben gyökerezik ez a félelem? Tényleg annyival rosszabb az egészségügynek ez a szelete, mint a többi? Talán ezt a cikket olvasva választ kaphatsz ezekre a kérdésekre.

Vajon miért félünk a fogorvostól?

Félelem a fájdalomtól

 

Az egyik oka a fogorvostól való rettegésnek a fájdalomtól való félelem. Ezt kétféleképpen lehet és kell érteni. Egyszer úgy, hogy amikor valaki, aki egyébként fél a fogászattól, tehát nem látogatja meg, csak ha muszáj, odáig jut, hogy mégis felkeres egy fogorvost, akkor valószínűleg már nagyon erős fájdalmai vannak. Az erős fájdalom, főleg, ha hosszabb ideje tart, nagyon kimerítő és ilyenkor érthető, hogy félünk, a kezelés további fájdalmat fog okozni. Valójában azonban ezekben az esetekben a kezelés inkább megkönnyebbülést jelent, a fájdalom végét. 

Másodszor úgy lehet értelmezni a fájdalomtól való félelmet, hogy nem egy meglévő, konkrét fájdalom ad okot a félelemre, hanem az, hogy a kezelés során nehogy érezz valamit, nehogy fájjon. Hiába nem érzel semmit, ha a beavatkozás során végig görcsösen pánikolsz azon, hogy hátha mindjárt fájni fog, akkor az emlékeidben ez fog dominálni, ami a félelmedet csak erősíti ahelyett, hogy arra koncentrálnál, hogy tulajdonképpen nem is éreztél semmit.

 

Félelem az eszközöktől

 

A fájdalom mellett a fogászati eszközök is sokakból váltanak ki szorongást, én magam ájulásközeli állapotba kerülök a látványuktól. Az a sok apró, hegyes eszköz, csillogó szerszám és fúrófej látványa bennem minden alkalommal elkezdi generálni a pánikot, nem beszélve a fúró hangjáról. Pedig ezek az eszközök valójában mind azt a célt szolgálják, hogy jobban érezzük magunkat.

 

Egyes fogorvosok narrálnak

 

Van, ahol megkérdezik előre, máshol idővel kialakul, de egyes fogorvosok a kezelés során végig mondják, hogy épp mit csinálnak, mi történik. Ez van, akit megnyugtat, másokat – ilyen vagyok én is – épp ellenkezőleg; a tudat következtében egyszerűen rosszul lesznek. Ha tudod magadról, hogy nem bírod az ilyesfajta dolgokat, a legjobb, ha előre szólsz az orvosodnak, hogy még csak véletlenül se tudj róla, mi történik.

 

A halogatástól csak rosszabb lesz

 

A fogorvostól való félelem gyakran gátat szab annak, hogy egy felmerülő fogászati probléma esetén a lehető leghamarabb orvoshoz fordulj, inkább halogatod, próbálsz nem tudomást venni róla, reménykedsz, hogy majd elmúlik. Van egy rossz hírem: nem fog elmúlni, sőt, a halogatással egyre csak rosszabb lesz. Amint jelentkezik a gond, keress fel egy szakembert! A fájdalomtól pedig semmiképp ne félj, a fájdalommentes fogászat Budapest minden fogászatán a vezető mottó! Ne hagyd, hogy a félelmeid következtében elveszítsd egy fogadat, ami egyébként megmenthető lenne!
Betegség megelőzése Betegség tünetek Egészségmegőrzés Egészségügyi tippek, tanácsok Fogorvos, fogászatLegfrissebb cikkek


6 tipp az egészséges fogak és íny érdekében
A száj egészségének védelmének legjobb módja a helyes szokások rutinná alakítása, például a napi kétszeri fogmosás és hathavonta a fogorvos felkeresése.  A legegészségesebb mosolyú betegek azok, akik megértik a megelőző fogászat értékét. Soha nem késő elkezdeni kézbe venni szájüregi egészséget, ezért ajánljuk 5 legjobb tippünket az egészséges fogak és íny megőrzéséhez.
Valóban szükségünk van multivitaminokra? A meglepő igazság
A vitaminok szervezetünk számára elengedhetetlenek. Ebből a cikkből megtudhatja, mikor és milyen vitaminokat szedjen, illetve felfedjük a legnagyobb tévhiteket a multivitaminokkal kapcspolatban.
Gyakori okok amiért kialakulhat az ínybetegség és még te sem hallottál róla
A legtöbb esetben a plakk (lepedék) az elsődleges ok, azonban számos egyéb oka is van az ínyfertőzésnek, amelyekről esetleg nem tudsz. Íme a fogínybetegségek hét gyakori oka, valamint tippek az ínyfertőzések megelőzésére:
Az egészséged nem várhat!

Az egészség mindennél többet ér! Szakmai cikkekkel, hírekkel és újdonságokkal segítünk hosszú időn át megőrizni, vagy végre újra visszaszerezni kicsattanó egészségedet! 

Egészségmegőrzés, diagnosztika, megoldások

Különféle tüneteket tapasztalsz, és szeretnéd tudni, hogy pontosan mire utalnak? Szeretnél több energiát belefektetni egészséged megőrzésébe? Úgy érzed, itt az idő, hogy változtass, és az egészséges életmód útjára lépj? Szeretnéd megfelelően kezelni a betegséged? A legjobb helyen jársz, cikkeinkkel éppen ezekben segítünk!

Fogyás, diéta, életmódváltás, egy új élet

Tudj meg minden az egészséged megőrzéséről, maradj fitt és energikus! Cikkeink között ehhez mindent megtalálsz! Légy naprakész, ismerkedj meg a legújabb trendekkel, a különböző diétákkal, ismerj meg színes, izgalmas, egészséges recepteket!

Ha orvos kell...

Legyen szó allergiáról, fájdalomról, stresszről vagy valamilyen betegségról, weboldalunkon bővebben tájékozódhatsz, hogy segítsünk megőrizni egészségedet napról-napra! Weboldalunkat azért hoztuk létre, hogy a lehető leggyorsabb és legjobb megoldást kínáljuk számodra! Egészség kalauz, hogy ha orvos kell….

Kitekintő

Gyermekeknek, felnőtteknek és időseknek is segítünk! Izgalmas szakmai cikkeink és gyakorlati tanácsaink között biztosan megtalálod a kérdésedre a választ, a problémádra a megoldást. Ne hagyd elveszni az egészséged!