Miért kell pótolni a foghiányt?

Főoldal > Miért kell pótolni a foghiányt?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Miért kell pótolni a foghiányt?


1970/01/01
Puskás Rékka

Akár valamilyen betegség következtében veszíti el valaki a fogát, akár a fogorvos javaslatára kell kihúzni, egyik esetben sem szabad elmaradnia a hiány pótlásának, máskülönben sokkal súlyosabb következményekkel kell majd szembenézni. Nézzük, mit okoz a hiány a fogsorban!

Miért fontos pótolni a foghiányt?

A fogak elvándorolnak

 

Ha már begyógyult a fog elvesztésének a nyoma, a seb, akkor ideje megkezdeni a pótlást. Idővel a lyuk melletti fogak elkezdenek bedőlni, elvándorolni a helyükről. Ugyanígy a szemben lévő fog is kijjebb jön a szemközti állcsontból. Ez a szervezet egy természetes védekezőmechanizmusa a hiány pótlására. Azonban ez csak a felszín, a gyökerek maradnak az eredeti helyükön. 

Megváltozik a harapás

 

Mivel a gyökerek az eredeti pozíciójukban vannak, de a koronák helyet és helyzetet változtattak, megváltozik a harapás. Ennek következtében nem a rágótengely mentén éri terhelés a fogat. Ha ez az állapot nem kerül javításra, akkor bizony fáj is.

 

Kilazulnak a fogak körül az íny

 

Miután új szögben fejt ki a rágás erőt az adott fogra, a szokatlan terhelés következtében a fogat körülvevő kötőszövetek, az íny idővel elveszítik a rugalmasságukat, a fogak pedig kilazulnak, már nem állnak stabilan az állcsontban.

 

Kiesik a fog

 

Miután megváltozik a rágósík és megmerevszik az íny, a fog pedig kilazult, már csak idő kérdése, hogy mikor esik ki. Egy újabb fog elvesztésekor pedig a szervezet ismét megpróbálja a meglévő fog- és csontanyagból pótolni a hiányt, kialakítva ezzel egy ördögi kört. A fogpótlás elmaradása csontritkuláshoz vezet.

 

A fogpótlás módjai

 

Bár régen a fogak elvesztését legfeljebb banditák pótolták drágakövekkel, napjainkra már számos különböző módszerrel lehet élni a hiány megszüntetésének érdekében. Az egyik a korona felrakása, de ez csak akkor működik, ha a fognak csak egy részét kell pótolni, nem az egészet. A foghíd már pótolhat egy vagy több fogat, de ennek a megoldásnak az alapfeltételen, hogy a hiány melletti fogak tökéletes állapotban legyenek. Aztán van a fogimplantátum, mint lehetséges megoldás, mely talán a leghatékonyabb és legtartósabb mind közül. És természetesen a műfogsorról sem szabad elfeledkezni, ha sok fogat szükséges pótolni.
Betegség megelőzése Egészségmegőrzés Egészségügyi tippek, tanácsok Fogorvos, fogászatLegfrissebb cikkek


5+1 dolog, amit nem tudtál eddig a fogimplantátumról
A fogimplantátumok az orvosi technológia egyik legnagyszerűbb áldása azok számára, akik elveszítették fogukat. A modern fogászati implantátumok képesek helyreállítani a fogak funkcionalitását és esztétikáját, lehetővé téve a páciensek számára, hogy újra magabiztosan mosolyoghassanak. Azonban még azok számára is, akik tisztában vannak ezzel a kezelési lehetőséggel, számos érdekesség és kevésbé ismert tény húzódik meg a felszín alatt. Íme 5+1 dolog, amit lehet, hogy még nem tudtál a fogimplantátumokról.
4 stratégia orvosok számára az online jelenlét megkezdéséhez
Sok orvos csodálkozik azon, hogy miért olyan kulcsfontosságú a digitális marketing a munkájukban. Ha hatékony digitális marketingstratégiát használsz egészségügyi vállalkozásod számára, a leendő betegek könnyeben megtalálnak és nagyobb eséllyel választják a te rendelődet a környékeden működő versenytársakkal szemben, Minden új beteg, aki hozzád jelentkezik be, növeli nyereségedet és praxisod sikerét.
6 tipp az egészséges fogak és íny érdekében
A száj egészségének védelmének legjobb módja a helyes szokások rutinná alakítása, például a napi kétszeri fogmosás és hathavonta a fogorvos felkeresése.  A legegészségesebb mosolyú betegek azok, akik megértik a megelőző fogászat értékét. Soha nem késő elkezdeni kézbe venni szájüregi egészséget, ezért ajánljuk 5 legjobb tippünket az egészséges fogak és íny megőrzéséhez.
Az egészséged nem várhat!

Az egészség mindennél többet ér! Szakmai cikkekkel, hírekkel és újdonságokkal segítünk hosszú időn át megőrizni, vagy végre újra visszaszerezni kicsattanó egészségedet! 

Egészségmegőrzés, diagnosztika, megoldások

Különféle tüneteket tapasztalsz, és szeretnéd tudni, hogy pontosan mire utalnak? Szeretnél több energiát belefektetni egészséged megőrzésébe? Úgy érzed, itt az idő, hogy változtass, és az egészséges életmód útjára lépj? Szeretnéd megfelelően kezelni a betegséged? A legjobb helyen jársz, cikkeinkkel éppen ezekben segítünk!

Fogyás, diéta, életmódváltás, egy új élet

Tudj meg minden az egészséged megőrzéséről, maradj fitt és energikus! Cikkeink között ehhez mindent megtalálsz! Légy naprakész, ismerkedj meg a legújabb trendekkel, a különböző diétákkal, ismerj meg színes, izgalmas, egészséges recepteket!

Ha orvos kell...

Legyen szó allergiáról, fájdalomról, stresszről vagy valamilyen betegségról, weboldalunkon bővebben tájékozódhatsz, hogy segítsünk megőrizni egészségedet napról-napra! Weboldalunkat azért hoztuk létre, hogy a lehető leggyorsabb és legjobb megoldást kínáljuk számodra! Egészség kalauz, hogy ha orvos kell….

Kitekintő

Gyermekeknek, felnőtteknek és időseknek is segítünk! Izgalmas szakmai cikkeink és gyakorlati tanácsaink között biztosan megtalálod a kérdésedre a választ, a problémádra a megoldást. Ne hagyd elveszni az egészséged!