Mire számíts a bölcsességfog eltávolítás kapcsán?

Főoldal > Mire számíts a bölcsességfog eltávolítás kapcsán?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mire számíts a bölcsességfog eltávolítás kapcsán?


1970/01/01
Puskás Rékka

Mindenki ismeri a kifejezést, hogy bölcsességfog, és legtöbben egyből a húzásra asszociálnak róla. De tudod, pontosan mi is ez a szerv és miért kell eltávolítani még időben? És mire számíts az eltávolítás alatt és után? Olvass tovább és tudj meg minden fontosan a bölcsességfoggal kapcsolatban!

Mi vár a bölcsességfog húzás során?

Mi is az a bölcsességfog?

 

Egy embernek alapesetben 32 db foga van, 4×8-es eloszlásban. Az utolsót, a nyolcadikat hívják bölcsességfognak, mivel sokkal később nő ki, mint a többi maradandó fog, már ha egyáltalán kinő. Amikor még primitív életmódot folytatott az ember, és nyers húst evett, szükség volt a nyolcadik fogra a táplálék alapos megrágásához. Aztán ahogy kialakult a városi civilizáció, az eszköz- és tűzhasználat, elkezdtük megfőzni az ételeinket és evőeszközöket is használni kezdtünk, az állkapocs elkezdett összemenni, mert már nem volt szükség akkor erő kifejtésére. Azonban a kisebb állkapocsban már nehezen fér el az összes fog, akkor is, ha a megfelelő irányba állva nő ki a bölcsesség. 

Miért kell eltávolítani a bölcsességfogat?

 

Egyfelől fontos, hogy a bölcsességfog eltávolítás időben megtörténjen, mert rengeteg fájdalomtól kíméled meg magad. A rossz irányba álló és növő bölcsességfog nem csak komoly fájdalommal jár, de a szomszédos fog gyökerét is nyomja, amitől könnyen megeshet, hogy elhal a fog és ki kell húzni. Ha a nyolcas ki is nő, könnyen megeshet, hogy túl szorosan állnak a fogak, ami a fogszuvasodás melegágya, ráadásul a nyolcast tisztítani is nehéz, teljes alapossággal szinte lehetetlen, ami ugyancsak a szuvasodást segíti elő.

 

A beavatkozás

 

Maga a beavatkozás nem különösebben dráma, főleg, ha nem egy gyulladt, fájó, növésben lévő fogról van szó. Az érzéstelenítőnek köszönhetően semmit nem érzel az egészből, az éber altatás során pedig fel sem fogsz semmit.

 

Gyógyulás

 

A gyógyulás ideje több dologtól függ. Ha minden problémamentesen ment, akkor a teljes gyógyulás 1-2 hónap. A kritikus az első 3 nap, ekkor nem szabad tejet vagy nyerset fogyasztani, utána már csak az esetlegesen kialakuló afták tudnak fájni.

 

Esetleges pótlás

 

Amennyiben nem került sor időben a húzásra, és a bölcsességfog megnyomta a hetes fog gyökerét, amit ennek következtében el kell távolítani, a gyógyulást követően fontos minél gyorsabban pótolni a hiányt!
Betegség megelőzése Egészségmegőrzés Egészségügyi tippek, tanácsok Fogorvos, fogászatLegfrissebb cikkek


5+1 dolog, amit nem tudtál eddig a fogimplantátumról
A fogimplantátumok az orvosi technológia egyik legnagyszerűbb áldása azok számára, akik elveszítették fogukat. A modern fogászati implantátumok képesek helyreállítani a fogak funkcionalitását és esztétikáját, lehetővé téve a páciensek számára, hogy újra magabiztosan mosolyoghassanak. Azonban még azok számára is, akik tisztában vannak ezzel a kezelési lehetőséggel, számos érdekesség és kevésbé ismert tény húzódik meg a felszín alatt. Íme 5+1 dolog, amit lehet, hogy még nem tudtál a fogimplantátumokról.
4 stratégia orvosok számára az online jelenlét megkezdéséhez
Sok orvos csodálkozik azon, hogy miért olyan kulcsfontosságú a digitális marketing a munkájukban. Ha hatékony digitális marketingstratégiát használsz egészségügyi vállalkozásod számára, a leendő betegek könnyeben megtalálnak és nagyobb eséllyel választják a te rendelődet a környékeden működő versenytársakkal szemben, Minden új beteg, aki hozzád jelentkezik be, növeli nyereségedet és praxisod sikerét.
6 tipp az egészséges fogak és íny érdekében
A száj egészségének védelmének legjobb módja a helyes szokások rutinná alakítása, például a napi kétszeri fogmosás és hathavonta a fogorvos felkeresése.  A legegészségesebb mosolyú betegek azok, akik megértik a megelőző fogászat értékét. Soha nem késő elkezdeni kézbe venni szájüregi egészséget, ezért ajánljuk 5 legjobb tippünket az egészséges fogak és íny megőrzéséhez.
Az egészséged nem várhat!

Az egészség mindennél többet ér! Szakmai cikkekkel, hírekkel és újdonságokkal segítünk hosszú időn át megőrizni, vagy végre újra visszaszerezni kicsattanó egészségedet! 

Egészségmegőrzés, diagnosztika, megoldások

Különféle tüneteket tapasztalsz, és szeretnéd tudni, hogy pontosan mire utalnak? Szeretnél több energiát belefektetni egészséged megőrzésébe? Úgy érzed, itt az idő, hogy változtass, és az egészséges életmód útjára lépj? Szeretnéd megfelelően kezelni a betegséged? A legjobb helyen jársz, cikkeinkkel éppen ezekben segítünk!

Fogyás, diéta, életmódváltás, egy új élet

Tudj meg minden az egészséged megőrzéséről, maradj fitt és energikus! Cikkeink között ehhez mindent megtalálsz! Légy naprakész, ismerkedj meg a legújabb trendekkel, a különböző diétákkal, ismerj meg színes, izgalmas, egészséges recepteket!

Ha orvos kell...

Legyen szó allergiáról, fájdalomról, stresszről vagy valamilyen betegségról, weboldalunkon bővebben tájékozódhatsz, hogy segítsünk megőrizni egészségedet napról-napra! Weboldalunkat azért hoztuk létre, hogy a lehető leggyorsabb és legjobb megoldást kínáljuk számodra! Egészség kalauz, hogy ha orvos kell….

Kitekintő

Gyermekeknek, felnőtteknek és időseknek is segítünk! Izgalmas szakmai cikkeink és gyakorlati tanácsaink között biztosan megtalálod a kérdésedre a választ, a problémádra a megoldást. Ne hagyd elveszni az egészséged!